Hur hänger man upp Gardinerna? Vår stora Gardinguide!
Publicerad 17 februari 2023
Att välja rätt upphängning till dina gardiner kan vara svårt - det finns ju så många olika varianter! Vilken variant är rätt för den känsla jag vill uppnå med mina gardiner? Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt i denna djungel, därför har vi skapat en komplett guide för dig så att du kan göra rätt val!
Gardinstång eller Skena?
Det första valet är om du vill hänga upp gardinerna med gardinstång eller skena.
Väljer du Gardinstång finns det två upphängnings alternativ - antingen trär du bara stången igenom kanalen/multibandets öglor eller så använder du dig av Gardinringar med nypa för att få ett annat uttryck. Tänk bara på att gardinen då hamnar längre ned än själva stången och kan då bli för långa. Men det är också ett smart knep ifall dina gardiner är lite för korta och du vill få dem längre! Våra Ringar med nypa bygger ca. 3,5cm nedåt. Vart du sätter gardinstången beror lite grann på tycke! Ofta sätter man gardinstången just ovanför fönstret men du kan också välja att lyfta den ytterligare för att få en känsla av mer rymd i rummet!
Väljer du Gardinskena finns det olika typer av krokar som du kan använda dig av beroende på vilket utseende du vill att gardinen ska få men också beroende på vilken skena du ska ha. En skena väljer man exempelvis om man vill få en hotellkänsla på sina gardiner. Skenan kan antingen vara takmonterad eller fästas på väggen. Vi säljer endast en gardinskena som både går att monteras i tak eller vägg beroende på vilket du föredrar. Gardinskenan är lätt att såg av vid önskad längd samt skarvas ihop med hjälp av skarvdelar. Vi säljer för närvarande endast U-skenor med respektive U-glid.
En U-skena är en av de vanligaste varianterna och är nätt samt enkel att använda. Passar utmärkt till både tak- som väggmonterad skena! Bäst till lättare gardiner men går bra att använda även till lite tyngre material om gardinerna inte är både mycket breda och höga. Det finns även C-skenor som passar för både lätta till medeltunga gardinuppsättningar. Den stora skillnaden mellan de två varianterna är att med en C-skena kan du komplettera med en retur-hörnböj för att komma åt olika hörn eller burspråk.
Många väljer att både ha skira- och mörkläggande gardiner vid samma fönster, ex. i ett sovrum. För att få en gardin framför den andra kan man antingen montera två gardinskenor lite i omlott eller välja en gardinskena med två spår, även kallat Hotellskena. Hotellskena kan du hitta i våra fysiska tygaffärer!
Det medföljer alltid stopp, fästen och glid på en skena du köper. Gliden är de delar du trär Fingerkrokar eller Rynkbandskrokar på, som i sin tur träs igenom det multi-, veck-, wave-, eller rynkband som är fastsytt på gardinen upptill. Det finns olika Glid beroende på vilken skena du använder, U- eller C-glid.
Har du ett mindre fönster eller vill sätta en stång som insynsskydd över halva fönstret kan vi rekommendera Caféstång! Det är en smalare och lättare gardinstång som är reglerbar. Men kom ihåg att den inte klarar tunga gardiner utan är anpassad för skira, mindre gardiner!
Fingerkrokar
Den mest populära kroken vid uppsättning av gardiner på skena! Fungerar på lite olika gardinband som veckband och multiband. Det finns två varianter av fingerkrokar - Öglekrok och Glidkrok, som i sin tur har olika antal "fingrar" beroende på vilken typ av veckning man eftersträvar på gardinerna.
Öglekrok
En öglekrok har en hög fattning, dvs att kroken som du sätter fast på gliden i skenan kommer hamna i samma höjd som gardinens övre kant. Detta innebär att gardinen hamnar under skenan vid takskena och gör den synlig. Om du använder en väggskena kan du istället ha gliden vända utåt vilket gör att gardinen, vid användning av glidkrok, hamnar jämns med gardinskenan. Öglekrok är bäst när du använder takskena.
Glidkrok
En glidkrok har en låg fattning, dvs att kroken sitter i mitten och gör så att gardinen "dras" upp en bit och därmed döljer skenan. Bra när du vill använda dig av en väggskena! Glidkrok rekommenderas inte att använda på takskena eftersom vissa skenor kan vara så nätta att kroken kan slå i taket.
1-fingerskrok
Den här kroken används för att skapa böljande vågor, precis som rynkbandskrokar gör. 1-fingerskroken kan också användas när du inte vill ha så mycket veck alls på gardinen, då använder du så få krokar som möjligt och låter gardinen vara helt utdragen.
2-fingerskrok
En 2-fingerskrok används för att göra enklare, mindre veck på gardinen. När du trär in den här kroken i multibandet bildas ett veck ber krok. Se bild nedan för att se hur du trär i denna typ av krok! (ena delen i en fålla och den andra igenom nästa fålla)
4-fingerskrok
Den här kroken används för att göra franska veck, motveck eller pennveck. När du använder dig av en 4-fingerskrok får du ut max 3 veck på gardinen beroende på vilken typ av veckning du vill göra.
Nålkrok
Denna krok kan du använda på flera olika sätt. Du kan antingen trä den direkt igenom glidet på skenan och igenom den övre fållan i multibandet på gardinen för att fästa upp slutet där det inte finns plats för en stor fingerkrok (se bild 1). Du kan även trä Nålkroken direkt i gardinbandet som en nål och där bilda en extra fålla som du sedan kan sätta fast en sista fingerkrok i. Perfekt för att få upp gardinen på kanten. (se bild 2).
Rynkbandskrokar
Dessa krokar kan användas på samma sätt som 1-fingerskroken, för att skapa böljande vågor eller låta gardinen helt vara utdragen. Används ofta för att skapa hotellvågor på gardinen! Fungerar både på multiband, rynkband och waveband. Dessa krokar sätter du endast på de korta fållorna på gardinbandet, högst upp.
Hur många förpackningar krokar behövs till en gardin?
Det beror på hur många krokar du behöver på hur stora du vill att dina vågor ska vara, och hur bred din gardin är. Vi rekommenderar 10-20st krokar per längt med bredden 140cm, alltså 1-1,5 förpackningar och 20-30st krokar per längd med bredden 280cm, alltså 2-2,5 förpackningar.
Kan man anpassa storleken på vecken?
Ja! Det går bra att anpassa storleken på dina veck. Det gör du enklast genom att hoppa över en eller fler fållor för större veck. För mindre veck använder du dig av fler fållor i ditt band.
Gardinband
På en färdigsydd gardin är det oftast sytt på någon form av Gardinband. Undantaget är Kanal- och Knytbandslängder. Vårt vanligaste band på färdigsydda gardiner är Multiband. Men det finns också andra typer såsom Veck-, Wave- och Rynkband.
Multiband
Ett multiband har tre olika upphängningsfunktion - det finns hällor som du kan trä igenom en gardinstång i, det finns fållor för olika typer av fingerkrokar och mindre fållor som du kan använda till rynkbandskrokar på tak- eller väggskena.
Veckband
Kan endast användas tillsammans med fingerkrokar för att hänga upp dina gardiner. Vi har både veckband i transparent och i vit, bomull.
Wave- och Rynkband
Wavebandet har både hällor för att kunna användas med gardinstång och mindre fållor till rynkbandskrokar. Dessutom har bandet ett insytt band som du kan dra i för att skapa större vågor.
Rynkbandet är ett mindre band enbart för rynkbandskrokar, eftersom det endast finns mindre fållor att använda till krokar. Även detta band har insydda band som du kan dra i för att skapa mindre rynkor på tyget!
Du kan köpa alla sorters Gardinband på metervara hos oss. Vi kan även sy upp gardiner åt dig ! Vid gardinsömnad erbjuder vi Multiband, Rynkband och Kanal. Är du intresserad av att beställa sömnad hos oss? Läs mer här!